O asociaţie care îi reprezintă pe cei aproximativ 9.000 de producători de biogaz din Germania este de părere că planta Cupa este mai avantajoasă decât porumbul deoarece este o plantă perenă care nu are nevoie de replantare. Industria biogazului utilizează în prezent diferite plante, în special porumb, pentru a produce biogaz care ulterior poate fi utilizat la producţia de electricitate.

„Porumbul este o resursă extrem de bună dar nu oferă o imagine prea bună pentru industrie. Planta Cupa este prietenoasă, nu are nevoie de tratamente chimice, este ideală pentru albine şi la fel de bună pentru producţia de electricitate”, a declarat Andrea Horbelt, purtător de cuvânt la German Biogas Association.

Industria biogazului din Germania are nevoie de un stimulent deoarece anul trecut vânzările au scăzut până la 8,3 miliarde de euro, de la 8,4 miliarde de euro în 2014. În acest an, cancelarul Angela Merkel a încercat să pună capăt măsurilor de sprijin pentru industria biogazului dar a renunţat în urma protestelor. Începând din 2016 ar urma să fie scoasă la licitaţie, anual, o cantitate de 150 de megawaţi de energie electrică produsă cu ajutorul biogazului, ceea ce reprezintă un sfert din cantitatea care ar urma să fie oferită pentru energia solară şi doar o mică fracţiune din cei 2.800 de megawaţi pentru energia eoliană.

Industria biogazului se aşteaptă ca trecerea la Planta Cupa să se facă lent, în condiţiile în care în această vară au fost cultivate doar 480 de hectare cu această plantă, urmând ca între timp porumbul să domine producţia de biogaz din Germania. Aproximativ două treimi din cantitatea de 4,1 gigawaţi de energie electrică produsă cu ajutorul biogazului în Germania a fost realizată pe bază de porumb. Industria are 43.000 de angajaţi şi asigură energie electrică pentru 8,3 milioane de locuinţe.