„Ele au convenit asupra unor intervenţii şi acţiuni specifice pentru a atinge obiectivul unei Africi libere de malarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric la un briefing.

Cu toate că programele anterioare au redus decesele cauzate de malarie în Africa cu 66 la sută din anul 2000 până acum, continentul încă poartă cea mai mare povară a malariei de la nivel global, a declarat Dujarric.

Boala a afectat 190 de milioane de oameni numai de pe acest continent în anul 2015 şi a provocat 400.000 de decese, a menţionat sursa citată.

În plus, peste 800 de milioane de oameni din Africa au încă riscul de a se îmbolnăvi de malarie. În conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă „Sustainable Development Goals”, OMS a dat din nou asigurări pentru un angajament ferm de eliminare a epidemiei de pe continentul african până în anul 2030, un obiectiv care ar necesita cheltuieli estimate la 66 de miliarde de dolari, pentru a-l atinge.

Unele dintre principalele provocări pentru abordarea malariei includ lacunele din accesul la metodele de prevenire disponibile, numărul limitat de intervenţii, precum şi rezistenţa în creştere, la medicamente şi insecticide.

În acelaşi timp, sistemele de sănătate precare prezintă un risc foarte ridicat pentru controlul şi eliminarea malariei. În timpul epidemiei de Ebola din anul 2014 din Africa de Vest, progresele realizare în ceea ce priveşte controlul malariei au fost pierdute în ţările grav afectate cum sunt Liberia, Sierra Leone şi Guineea.