Sosit luni dimineaţa în sud-estul Japoniei, acest ciclon tropical s-a îndreptat apoi spre nord-estul arhipelagului, traversând Tokyo şi împrejurimile sale.
În cele opt prefecturi afectate, inclusiv capitala, s-au înregistrat inundaţii iar autorităţile temându-se de efectele acestora şi ale unor posibile alunecări de teren au recomandat, ca o măsura de precauţie, evacuarea a peste o jumătate de milion de persoane din locuinţele lor.

O femeie de 58 de ani, a murit în Sagamihara (suburbiile sudice ale capitalei Tokyo), a anunţat NHK şi, de asemenea, au fost rănite 25 de persoane în Chiba, 16 în Ibaraki, 8 în Kanagawa, 6 în Saitama şi 3 în Tokyo.

Transporturile au fost grav perturbate luni, peste 500 de zboruri fiind anulate, iar unele trenuri rămăseseră încă pe loc marţi dimineaţa, în timp ce taifunul a ajuns în insula Hokkaido, unde a continuat să deverseze cantităţi mari de apă.

Această regiune din nordul îndepărtat al arhipelagului mai fusese traversată înainte de un alt taifun cu ploi abundente.
Taifunul Mindulle a creat, de asemenea, nelinişte în regiunea Fukushima.

La Fukushima Daiichi, devastat de tsunami-ul din martie 2011, nivelurile de radioactivitate din fose au crescut datorită potopului de apă care a drenat substanţele contaminate, a menţionat într-un e-mail operatorul centralei nucleare de la Fukushima, Tokyo Electric Power (Tepco).

Între 20 şi 30 de taifunuri traversează în fiecare an Asia, aproximativ jumătate dintre acestea afectând Japonia, menţionează AFP.