„Va trebui să încheiem acorduri asemănătoare cu alte ţări, grosso modo cu cele din Africa de Nord, pentru a supraveghea mai bine rutele pentru migraţie din centrul Mării Mediterane”, a declarat Merkel.

„Astfel de acorduri sunt de asemenea în interesul oamenilor care se refugiază”, a pledat Angela Merkel, fără a face mai multe precizări cu privire la ţările vizate, în condiţiile în care Libia, cufundată din 2011 în instabilitate, a devenit un punct important pentru traficanţii de imigranţi care vizează coastele europene.

Acordul cu Turcia prevede ca această ţară să-i reprimească pe imigranţii care ajung ilegal în Grecia. În schimb, UE va aloca trei miliarde de euro pentru a ajuta Ankara să îmbunătăţească primirea de refugiaţi, cu posibilitatea unui ajutor ulterior la fel de mare.

Exprimându-şi încă o dată susţinerea pentru acest acord, Merkel, care a fost unul dintre artizanii lui, a îndemnat la eforturi pentru ca acesta să rămână în vigoare, în pofida tensiunilor turco-europene şi a blocajului cu privire la ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Merkel a deplâns de asemenea lentoarea europenilor în a-i repartiza pe cei 45.000 de imigranţi comasaţi la frontiera greco-macedoneană, dintre care doar 3.000 au fost primiţi de alte state membre ale UE.

Întrebată cu privire la decizia sa istorică, luată în noaptea de 4 spre 5 septembrie 2015, de a lăsa să intre în Germania zeci de mii de imigranţi blocaţi în Ungaria, ea a estimat că o astfel de decizie se impunea şi era cea corectă.

„Este datoria noastră umanitară să-i ajutăm şi să-i preluăm”, a afirmat ea, reiterând credo-ul asupra integrării celor 1,1 milioane de oameni sosiţi anul trecut în Germania. „Rămân convinsă că vom reuşi”, a spus ea.

După agresiunile sexuale din noaptea Anului Nou la Koln (vest) şi atentatele comise de imigranţi în iulie în sudul Germaniei, problema securităţii interne a devenit, în mod firesc, o preocupare centrală, a recunoscut ea, estimând totodată că executivul de la Berlin a făcut deja mult şi va face şi mai mult îmbunătăţind mijloacele de supraveghere prin internet, cooperarea cu serviciile de securitate străine şi supravegherea video.