Khadem al-Qubaisi a fost reţinut în Emirate după ce autorităţile americane au pretins că acesta a primit sute de milioane de dolari furaţi din afacerile dintre 1MBD şi compania International Petroleum Investment (IPIC) din Abu Dhabi, pe care el a condus-o până la plecarea sa bruscă de anul trecut, scrie Financial Times.

Arestul, care a fost iniţial anunţat de Wall Street Journal, este o altă etapă din căderea lui Qubaisi, care a devenit unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Abu Dhabi. Acesta a fost mult timp considerat persoană apropiată Şeihului Mansour bin Zayed al-Nahyan, proprietarul clubului de fotbal Manchester City şi fratele Şeihului Khalifa, conducătorul Abu Dhabi şi preşedintele Emiratelor Arabe Unite.

Până acum, Khadem al-Qubaisi, care este cercetat penal şi în Elveţia, nu a fost pus sub acuzare în legătură cu vreo infracţiune legată de probele în scandalul 1MDB, apărute pe câteva continente. Avocatul acestuia a refuzat să comenteze. Poliţia din Abu Dhabi s-a năpustit asupra lui după o investigaţie amplă. 

Arestarea lui Qubaisi vine la câteva săptămâni după ce Departamentul de Justiţie al SUA a invocat că acesta a făcut parte din conspiraţia de deturnare a 1,37 miliarde de dolari dintr-o parte a obligaţiunilor garantate ale IPIC, emise de 1MDB în 2012, şi care în total valorau 3,5 miliarde de dolari.

Tot în 2012, în conturile bancare ale lui Qubaisi au ajuns aproape 473 de milioane de dolari din banii înstrăinaţi, susţine justiţia din SUA. Acuzaţiile americanilor au ca scop confiscarea bunurilor cumpărate cu banii furaţi din 1MDB. Se zice că Qubaisi a cheltuit 100 de milioane de dolari pe proprietăţi în SUA.

Liderii din Malaysia luptă cu o presiune internaţională susţinută asupra scandalului de corupţie de proporţii care planează asupra fondului de stat. Autorităţile americane cred că banii 1MDB au fost înstrăinaţi de către oficiali al fondului spre Aabar Investments PJS Limited, o companie din zona off-shore, care a fost denumită astfel pentru a da impresia că este asociată cu Aabar Investments PJS, o filială a IPIC. Qubaisi ar fi directorul companiei din off-shore, împreună cu Mohamed Badawy al-Husseiny, pe atunci şeful realului Aabar. IPIC ulterior a declarat că nu are nicio legătură cu firma off-shore.

Qubaisi şi Husseiny, care nu au fost de găsit pentru comentarii, şi-au părăsit posturile din Abu Dhabi în 2015 fără vreo explicaţie. Unde se află acum Husseiny, care a fost văzut la întâlniri de afaceri în Abu Dhabi, nu se ştie.

Declaraţiile că cel puţin 4 miliarde de dolari au fost furaţi din 1MDB au zguduit guvernul malaysian al lui Najib Razak, prim ministru şi ex-preşedinte al consiliului consultativ al fondului. Însuşi Razak a fost implicat în scandal, anul trecut ieşind la iveală că, în 2013, a primit 681 de milioane de dolari în contul său bancar. Acesta a negat orice acuzaţie şi a spus că banii nu au nimic în comun cu 1MDB.

De menţionat că implicarea Statelor Unite în investigarea jafului din fondul de stat al Malaysiei se înscrie într-o serie de eforturi considerabile ale americanilor de a combate corupţia şi a bloca fondurile obţinute ilegal prin sistemul financiar mondial.

Anterior, Jurnal.md a publicat un articol despre cum cleptocraţi din toată lumea sunt prinşi la strâmtoare de anchetatorii SUA şi UE. Or, în condiţiile actuale ale Republicii Moldova, miliardul furat din sistemul bancar nu va fi recuperat niciodată şi asta pentru că interesele şi numele implicate în frauda bancară sunt prea grele şi pentru că punerea jafului în cârca cetăţenilor şi aşa sărăciţi peste limită nu înseamnă nicidecum recuperarea banilor, ci comiterea unui nou jaf. Singura soluţie, despre care forţele antioligarhice de la Chişinău vorbesc de aproape doi ani, este implicarea anchetatorilor americani şi europeni în investigarea furtului din băncile RM. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.