Astfel, tot mai mulţi copii sunt implicaţi în atacuri sinucigaşe în regiunea lacului Ciad, unde gruparea islamistă nigeriană Boko Haram, slăbită din punct de vedere militar, încearcă să instaureze un regim de teroare prin toate mijloacele, raporta Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor Naţiunilor Unite (UNICEF) în aprilie 2016, potrivit AFP.

De la patru copii utilizaţi în atacuri kamikaze în 2014 s-a ajuns la 44 anul trecut în Nigeria, Camerun, Ciad şi Niger, unde acţionează această grupare islamistă care s-a raliat Statului Islamic (SI). Dintre aceşti tineri kamikaze, peste 75 % erau fete, notează UNICEF.

La Kano, în decembrie 2015, şase persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş efectuat de un copil kamikaze şi imputat grupării Boko Haram. În iulie 2015, un tânăr kamikaze de 13 ani pierise într-un atentat comis în acest mare oraş din nordul Nigeriei.

În decembrie 2015, la Mafa, în nord-estul ţării, un gardian civil şi-a pierdut viaţa şi patru tinere fete kamikaze ale grupării Boko Haram au fost ucise într-un alt atentat.

La Maiduguri, în ianuarie 2015, cel puţin 19 persoane au decedat când o bombă fixată de o fetiţă de 10 ani a explodat într-o piaţă ticsită de lume în acest mare oraş din nord-estul Nigeriei.

În aprilie 2016, autorităţile afgane au anunţat că — cu doi ani mai devreme — arestaseră un tânăr de 15 ani care încercase să comită un atentat sinucigaş din ordinul talibanilor în faţa sediului guvernatorului unui district în apropiere de Kandahar.

Insurgenţii au afirmat că 'băieţii fără barbă' nu sunt utilizaţi niciodată în operaţiunile militare. Dar autorităţile afgane semnalează frecvent arestări ale unor adolescenţi pe care talibanii intenţionau să-i utilizeze drept kamikaze.

În martie 2016, un băiat de 12 ani, care urma să detoneze o cantitate de explozibil aflată asupra sa, s-a predat forţelor afgane din provincia orientală Nangarhar. Talibanii îl trimiseseră să se sinucidă luând cu el 'necredincioşi' din armata naţională. El a renunţat la misiune în ultimul moment, după ce i-a văzut pe soldaţi rugându-se într-o moschee.

În 2012, un adolescent kamikaze a ucis şase persoane, majoritatea copii, în apropiere de cartierul general al NATO din centrul capitalei afgane, Kabul. Talibanii au revendicat atacul.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) afirma — la rândul său, în iulie 2015 — că jihadiştii grupării Statul Islamic utilizează din ce în ce mai mulţi copii pentru operaţiunile sinucigaşe. De la începutul anului 2015, cel puţin 18 copii fuseseră utilizaţi drept kamikaze în luptele între SI şi forţele kurde în nord-estul Siriei.

ONU a denunţat în februarie 2015 recrutarea în Irak de către grupări înarmate, în special Statul Islamic, a unui mare număr de copii, inclusiv marcaţi de un handicap, pentru a-i transforma în combatanţi, kamikaze şi scuturi umane, precum şi pentru a-i supune unor abuzuri sexuale şi altor torturi.