Ministerul a dezvoltat o serie de amendamente la Legea privind comunicaţiile, potrivit cărora principalele elemente ale infrastructurii de Internet din Rusia vor fi deţinute de către stat.

Conform jurnaliştilor, functionarii ruşi vor astfel să asigure „integritatea, continuitatea, stabilitatea, durabilitatea şi securitatea segmentului naţional” al Internetului.

Modificările introduc conceptul de aşa-numita „infrastructura critică a Internetului”. Printre elemente acestei infrastructuri se numără domeniul naţional de Internet, infrastructura de servicii, sistemul punctelor de schimb de trafic, precum şi sistemul public informatic pentru asigurarea integritatii, stabilităţii şi siguranţei partii ruse a reţelei. Acesta trebuie să stocheze informaţii cu privire la adresele IP şi punctele de schimb de trafic.

Proprietarii de drept ai acestor puncte de schimb de trafic vor fi numai persoane juridice din Rusia. În plus, Ministerul rus al Comunicaţiilor intenţionează să acorde licenţe pentru aceste puncte. Statul rus considera inadmisibil faptul că strainii pot deveni co-proprietari ai acestor puncte de schimb de trafic. În cazul lor se va impune o plafonare a controlului de cel mult 20 la sută. Anterior, o abordare similară a fost testată şi pe proprietarii presei din Rusia.

Modificările vor afecta şi domeniile naţionale .ru .rf. În acest moment, domeniile respective sunt controlate de către Centrul Naţional de Coordonare pentru Domeniul de Internet. Noul proiect de lege ar  putea înfiinţa un nou administrator, care va fi finanţat din Fondul Serviciului universal, la care companiile de telecomunicaţii contribuie anual cu 1,2% din veniturile din serviciile de comunicaţii. Potrivit Agenţiei Federale de Comunicaţii, în 2015, valoarea acestor contributii a totalizat 13,73 miliarde de ruble.

Observam ca preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că internetul a apărut şi s-a dezvoltat ca un proiect al CIA. El a afirmat acest lucru la o reuniune din 24 aprilie la Forumul Media din Sankt-Petersburg, adăugând că Rusia ar trebui să plaseze serverele majore de resurse naţionale de Internet pe teritoriul sau şi sa protejeze informaţiile stocate acolo. De asemenea, el propune sa se urmeze exemplul Chinei si sa se creeze motoare de căutare interne şi reţele sociale naţionale.