„Mai mult de 2,4 milioane de persoane în Libia au nevoie de ajutor umanitar”, a declarat Martin Kobler, emisarul ONU pentru Libia, într-un comunicat publicat vineri pe site-ul misiunii din această ţară.

„Ei nu dispun de medicamente, de vaccinuri, şi se confruntă cu servicii spitaliceşti precare. Aproape 300.000 de copii sunt neşcolarizaţi şi circa 350.000 de libieni s-au deplasat în interiorul ţării”, a adăugat el.

Diplomatul a menţionat totodată situaţia delicată a mai mult de 270.000 de imigranţi fugiţi din ţările lor şi blocaţi în Libia.

„Nevoile umanitare create de criză în Libia sunt enorme şi asta ar trebuie să ne impulsioneze să facem tot ce putem pentru a reda speranţa oamenilor şi în mod special celor care au nevoie urgentă de ajutor umanitar”, a subliniat Kobler.

Căderea de la putere a lui Muammar Gaddafi, în 2011, a aruncat Libia în haos, cu miliţii rivale care se înfruntă pentru controlul ţării.
Luptele s-au concentrat recent în jurul oraşului Sirte, unde forţele guvernului libian de uniune naţională (GNA, susţinut de ONU) sunt angajate, din luna mai, într-un asalt contra trupelor grupării jihadiste Stat Islamic.