În luna mai, Kerry a dat asigurări că a ajuns la un acord cu omologul său rus Serghei Lavrov ca data-limită pentru începerea tranziţiei în Siria să fie 1 august şi, dacă nu se întâmpla nimic în lunile ce urmau, administraţia americană avea în vedere „o abordare diferită".

Însă în declaraţii făcute luni în faţa ziariştilor la Washington, Kerry a recunoscut că termenul-limită nu a fost respectat, dar nu a vorbit despre niciun fel de schimbare de strategie din partea administraţiei americane.

„Această dată (de 1 august) a fost stabilită în paralel cu un acord potrivit căruia părţile trebuiau să înceapă să negocieze imediat. Dar din cauza operaţiunilor ofensive continue ale regimului (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad, opoziţia a considerat imposibil să se aşeze la masa negocierilor, la Geneva, fără ca în prealabil să se pună capăt ostilităţilor", a spus Kerry, care a insistat că, de la anunţarea datei de 1 august ca termen-limită şi până în prezent, s-au depus eforturi în încercarea de a obţine „o încetare a focului semnificativă".

Kerry a dat asigurări că atât regimul lui Bashar al-Assad, cât şi Frontul al-Nusra, care a rupt recent relaţiile cu reţeaua teroristă Al-Qaida şi şi-a schimbat denumirea în Jabhat Fatah al-Sham (susţinând că, astfel, comunitatea internaţională, SUA şi Rusia nu vor mai putea folosi ca pretext afilierea grupării la reţeaua Al-Qaida pentru a ataca sirieni), au lansat atacuri în ţară, iar acest lucru duce la continuarea „unui ciclu" al violenţelor şi al acuzaţiilor reciproce.