„Dacă luăm în calcul toate avioanele de vânătoare, elicopterele, armele, bombele şi clădirile (avariate), costul este de minimum 300 de miliarde de lire, potrivit primelor noastre calcule”, a spus Tufenkci. „Numeroase comenzi din străinătate au fost anulate şi mulţi străini au încetat să mai viziteze Turcia. Din nefericire, puciştii au lăsat impresia că Turcia este o ţară din lumea a treia cu tancuri pe străzi”, a mai adăugat ministrul turc.

Tufenkci a recunoscut totodată că în sectorul turistic s-ar putea produce şi mai multe pierderi, în condiţiile în care guvernul turc a suspendat
concediile anuale a celor peste 3 milioane de funcţionari publici. Potrivit ministrului, în sectorul turismului s-au înregistrat deja un milion de anulări de rezervări. De altfel, acest sector fusese dur afectat de atentate atribuite jihadiştilor sau gherilei kurde.

„Pierderile imediate în ceea ce priveşte scăderea numărului de vizite turistice şi de investiţii vor încetini probabil creşterea” economică în 2016 şi 2017, avertizase săptămâna trecută Institutul Internaţional de Finanţe (IFF), un lobby cu sediul la Washington şi care regrupează 500 de instituţii bancare. Rata de creştere economică a Turciei a fost de 4% în 2015.

Pe de altă parte, ministrul turc a salutat faptul că, în ciuda situaţiei tensionate create după puciul eşuat, s-a putut evita închiderea băncilor şi a burselor şi a dat asigurări că nu s-au înregistrat pierderi masive de capital străin.