„Unul dintre mecanismele pentru accelerarea eliberării mele a fost greva foamei, în faţa pasivităţii autorităţilor ucrainene. Declar începerea unei noi greve a foamei, pornind de astăzi, în faţa pasivităţii celor aflaţi la putere în întreaga lume, în vederea eliberării ucrainenilor deţinuţi'', a afirmat Savcenko, care este şi deputată în forul legislativ de la Kiev.

Ea a precizat că greva va dura până la obţinerea unui rezultat pozitiv.

Femeia pilot în vârstă de 35 de ani, care fusese condamnată la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare în Rusia (pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnalişti în estul Ucrainei în iunie 2014), a fost eliberată la sfârşitul lunii mai, la schimb cu doi militari ruşi condamnaţi la 14 de închisoare în Ucraina, şi a putut reveni la Kiev unde a fost întâmpinată ca o eroină.

La întoarcerea sa la Kiev, Nadia Savcenko a anunţat că prioritatea sa va fi eliberarea ucrainenilor deţinuţi în Rusia sau de către rebelii proruşi şi a anunţat că în acest scop este pregătită să negocieze cu reprezentanţii separatiştilor din estul Ucrainei.

În prezent, circa 170 de ucraineni sunt încarceraţi în Rusia şi în peninsula Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014, sau sunt prizonieri în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, din estul Ucrainei.

Nadia Savcenko a devenit pentru ucraineni un simbol al conflictului din estul ţării dintre armata guvernamentală şi separatiştii proruşi, susţinuţi, potrivit Kievului şi occidentalilor, de armata rusă.

De la declanşarea sa în aprilie 2014, conflictul dintre armata ucraineană şi rebelii susţinuţi de Moscova s-a soldat cu aproape 9.500 de morţi.