În Biserica Catolică, diaconii sunt bărbaţi hirotonisiţi să rostească jurământul la slujbă, să oficieze botezuri, nunţi şi funeralii, dar care nu pot ţine slujba, fiind necesar un preot pentru împărtăşanie şi confesiune.

Comisia, alcătuită din 13 membri dintre care şase femei, va avea ca obiectiv, conform Vaticanului, să analizeze rolul femeilor care au fost diaconi "la începuturile Bisericii", deşi unii aşteaptă şi recomandări asupra modului în care s-ar putea acorda mai multe răspunderi femeilor în prezent.

„În 12 mai, în cadrul întâlnirii cu participanţii la Adunarea plenară a maicilor stareţe, Sfântul Părinte şi-a exprimat intenţia de a institui o comisie oficială pentru studierea funcţiei de diacon pentru femei, îndeosebi la începuturile Bisericii", se arată în comunicatul Vaticanului.

„După rugăciuni intense şi o gândire matură, Sanctitatea Sa a decis să instituie comisia de studiere a diaconatului femeilor", a adăugat Vaticanul, prezentând apoi lista membrilor, preoţi, maici şi profesori universitari.