La nord de acest stat din componenţa SUA, cel mai populat din ţară, incendiul care arde în Garrapata State Park din comitatul Monterey de peste o săptămână a carbonizat deja 164 de kilometri pătraţi în regiunea Big Sur, una dintre cele mai atractive zone turistice, cu stânci falnice pe coasta Pacificului.

Mai mult de 5.000 de pompieri au fost mobilizaţi, dar incendiul este sub control numai în proporţie de 18 la sută, potrivit unei declaraţii emise de luni de la Calfire, agenţia californiană de informaţii cu privire la incendii.

Acest incendiu a distrus deja 57 de case şi ameninţă alte 2.000 de clădiri, forţând mii de locuitori să părăsească zona.

Conducătorul auto al unui excavator a murit săptămâna trecută din cauza rănilor suferite în operaţiunile de stingere a incendiului din această zonă.

Centrul statului se confruntă, de asemenea, de sâmbătă cu un incendiu care a pârjolit deja şapte kilometri pătraţi şi este sub control numai în procent de 5 la sută. Cei 1.328 pompieri mobilizaţi pentru stingerea focului se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate.

Incendiul din oraşul Sand a forţat evacuarea a 20.000 de persoane şi a devastat 167 de kilometri pătraţi din jurul oraşului Santa Clarita, la aproximativ 50 de kilometri est de Los Angeles.

Agenţia naţională pentru incendii (National Interagency Fire Center, NIFC) a declarat într-un buletin lunar de prognoză publicat luni, că statul California are de făcut faţă cu o "probabilitate ridicată" unor incendii importante din cauza secetei care este încă agresivă.

"Aceasta situaţie ar putea continua în această toamnă şi iarnă", a avertizat NIFC. Statele Montana, Oregon şi Wyoming sunt de asemenea vulnerabile, a declarat agenţia.

În Idaho (nord-vestul SUA), incendiul de la Pioneer a distrus deja 154 de kilometri pătraţi în două săptămâni iar cel de la Virginia Mountains Complex din Nevada (vestul SUA) alţi 146 de kilometri pătraţi.