Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a reiterat faptul că plata cel 400 milioane de dolari s-a negociat separat de eliberarea prizonierilor americani, însă Washingtonul a amânat transferul banilor până când Teheranul a permis unor prizonierilor să revină în Statele Unite, relatează BBC News online.

Kirby a adăugat că autorităţile americane erau „îngrijorate" de posibilitatea ca Iranul să nu-şi respecte angajamentul de a elibera prizonierii, motiv pentru care s-a decis să se amâne transferul banilor către Teheran.

Autorităţile americane au încercat să se folosească de acest lucru „pentru a ne asigura că avem cea mai puternică pârghie posibilă până când prizonierii americani sunt eliberaţi. Aceasta a fost principala noastră prioritatea," a completat oficialul.

Cei cinci cetăţeni americani au fost eliberaţi pe data de 16 ianuarie, în schimbul a şapte cetăţeni iranieni reţinuţi în Statele Unite pentru încălcarea sancţiunilor. Transferul de prizonieri a coincis şi cu ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Teheranului.

La momentul respectiv, administraţia de la Washington a anunţat că a ajuns la un compromis cu Iranul în ceea ce priveşte transferul unor fonduri iraniene îngheţate în Statele Unite încă din 1981. Autorităţile americane fiind de acord să dezgheţe fonduri în valoare de 400 de milioane de dolari şi să ramburseze dobânzi de 1,3 miliarde de dolari.

Banii ar fi urmat să fie folosite de Iran pentru cumpărarea de echipament militar din SUA, însă Washingtonul a îngheţat aceste fonduri în urma Revoluţiei islamice din 1979.

Mai mulţi lideri republicani, mai ales Donald Trump, au acuzat administraţia Obama că ar fi plătit 400 de milioane de dolari pentru răscumpărarea a cinci cetăţeni americani care erau închişi în Iran, acuzaţii negate ferm de autorităţile americane.