„I-am informat pe apropiaţii victimelor catastrofei MH17 că o nouă reuniune de informare va avea loc în 28 septembrie, reuniune în timpul căreia vor fi făcute publice rezultatele anchetei penale", a declarat Wim de Bruin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public olandez.

O altă anchetă internaţională cu privire la cauzele catastrofei, anchetă coordonată de Biroul olandez de anchetă pentru securitate (OVV), a susţinut anul trecut că avionul Boeing 777 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur a fost doborât la 17 iulie 2014 de o rachetă sol-aer de tip BUK de fabricare rusească, dinspre o zonă aflată în mâinile separatiştilor proruşi. Însă această anchetă nu a identificat autorii tirului de rachetă.

Cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului, majoritar olandezi, au fost ucişi atunci.

La puţin mai mult de doi ani de la catastrofă, urmează să fie făcute dezvăluiri cu privire la "arma folosită şi amplasarea exactă de unde a fost trasă racheta" care a provocat catastrofa, a adăugat De Bruin.

Rezultatele vor fi comunicate presei în cadrul unei conferinţe ce va avea loc după reuniunea matinală rezervată familiilor şi apropiaţilor la Niewegein, lângă Utrecht, în centrul Olandei.

La întoarcerea dintr-o vizită de două zile la Moscova, la începutul lui iulie, anchetatorii olandezi i-au cerut Rusiei să furnizeze dovezi radar suplimentare pentru a determina originea tirului.

Rezultatele anchetei nu vor fi publicate în cadrul unui raport, ci vor figura în dosarul penal care va fi depus la tribunal, a precizat Parchetul.

Echipa de investigaţie comună (JIT) reuneşte reprezentanţi din Olanda, Australia, Ucraina, Malaezia şi Belgia. Obiectivul anchetei penale este de a „descoperi persoanele responsabile de catastrofa MH17 şi de a le aduce în faţa justiţiei".

Autorităţile separatiste neagă orice responsabilitate pentru catastrofă, arătând cu degetul spre forţele ucrainene.