Agenţia Anadolu a atribuit atacul care a avut loc într-o zonă rurală din districtul Hizan „teroriştilor", formulă prin care statul turc se referă la rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Alte două atentate care au avut loc miercuri seara în estul Turciei le-au fost atribuite de asemenea acestora.

Astfel, la câteva săptămâni de calm relativ după puciul eşuat din Turcia, gherila kurdă a lansat o nouă campanie de atentate sinucigaşe, pentru prima dată în regiuni unde populaţia nu este majoritar kurdă.

În decurs de câteva ore, cele trei atentate imputate PKK au făcut cel puţin 10 morţi şi peste 200 de răniţi, în estul şi sud-estul Turciei.

La începutul lui august, comandantul PKK Cemil Bayik a ameninţat că va intensifica atacurile împotriva poliţiei „în toate oraşele Turciei", şi nu doar în sud-estul majoritar kurd, scena deja obişnuită a violenţelor.

„Este evident că PKK vrea să profite de actuala stare din Turcia. Oricărei organizaţii teroriste îi place să profite de crize", a declarat pentru AFP o sursă apropiată guvernului turc, cu referire la lovitura de stat eşuată, care a zdruncinat timp de câteva ore puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.