Observatorii internaţionali au fixat zeci de încălcări ale armistiţiului aproape în fiecare zi. În acelaşi timp, Rusia comasează trupe la frontierele Ucrainei, la cea de est, la sud, pe latura Transnistriei ocupate de Rusia în Moldova, şi la graniţa administrativă cu Crimeea.

„Pregătirile pentru război între Rusia şi Ucraina sunt accelerate. Probabilitatea începerii lui este în creştere rapidă” – citează Financial Times raportul centrului analitic american „Institute for the Study of War”.

Luni, Rusia a făcut încă un pas spre declanşarea unui război deschis, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia va lua „măsuri decisive”, ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte „tentativă de atac terorist” pregătit de Ucraina.

„Vedem un semnal foarte clar din Rusia, care spune că ea doreşte o escaladare, o extindere a graniţei. Noi vedem rapoarte despre convoaie militare mari, care sunt trimise în teritoriile ocupate, despre trupele ruseşti dislocate la frontieră, precum şi un număr mare de echipament naval în Marea Neagră, inclusiv submarine înarmate cu rachete de croazieră foarte puternice, capabile să lovească ţinte pe uscat”, spune expertul „Institute for the Study of War”, Kathleen Weinberger.

În acelaşi timp, ea a adăugat, că multe lucruri rămân necunoscute. Rusia expune intenţiile sale „20%, exprimând ameninţări evidente”, dar 80% – rămâne un mister. Această ambiguitate o ajută de multe ori.