Este necesar să se „permită evacuările medicale, livrarea de ajutor umanitar şi repararea infrastructurilor esenţiale furnizării de apă şi electricitate", subliniază Mogherini, precizând că vorbeşte în numele "UE şi al statelor sale membre".

Alep este de peste două săptămâni scena unei bătălii cruciale între trupele regimului Bashar al-Assad şi forţele rebele. Joi, potrivit unui ONG, avioane ale regimului şi aliatului său rus au bombardat fiefurile insurgenţilor.

„UE condamnă cu fermitate escaladarea violenţei, bombardamentele ce nu contenesc şi care au pus şi mai mult în pericol vieţile a sute de mii de sirieni", se spune în comunicatul semnat de Mogherini.

Şefa diplomaţiei europene subliniază că prima responsabilitate a regimului sirian este de a-şi proteja populaţia civilă şi acuză Damascul că întreprinde „atacuri excesive şi disproporţionate". UE, aminteşte Mogherini, susţine eforturile în vederea unei reglementări politice a conflictului, care a făcut peste 200 de morţi din 2011.

Astăzi, emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a denunţat la Geneva că niciun convoi umanitar nu a putut intra de o lună în localităţile asediate din Siria. Potrivit ONU, sute de mii de civili sunt prinşi în capcană în Alep şi se confruntă cu grave penurii şi o explozie a preţurilor.

Potrivit lui Mogherini, ajutorul umanitar trebuie să ajungă „în toată Siria, la cei care au nevoie".