„Din păcate, nu deţinem în prezent mijloace necesare de apărare sau de combatere a armelor cu laser. Ştim că în lume există, dar în stadii iniţiale de dezvoltare. În primul rând este vorba despre tot felul de filtre care să protejeze ochii la expunerea cu laser, sau cel puţin să minimizeze efectul dăunător al acestui factor. Studiem ce există în prezent pe piaţă, dacă este potrivit pentru a-i proteja pe oamenii noştri. Deci, problema este în studiu”, spus Slobodian.

Potrivit oficialului, este greu de spus ce fel de arme cu laser foloseşte Rusia în Donbas, dar a precizat că oricum aceste arme sunt interzise prin convenţie.

„Cel mai probabil ei folosesc arme experimentale. Nu este un secret faptul că Rusia foloseşte Donbasul ca poligon de testare pentru noile tipuri de armament”, a spus Slobodian.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri a confirmat că este vorba despre utilizarea da către ruşi a armelor cu laser.

„În primul rând, acei militari care au examinat zona în monocular, au fost râniţi la ochiul cu care au privit prin aparat, iar soldaţii care supravegheau câmpul cu binoclu, au fost răniţi la ambii ochi. În al doilea rând, toată lumea a văzut activarea unui fel de blitz, semn că s-a folosit o arma cu laser. Şi în al treilea rând, experţii noştri, medicii care au analizat leziunile oculare, au spus că astfel de leziuni sunt rezultatul unei expuneri la laser. Toate aceste trei caracteristici sugerează că s-a folosit arma cu laser”, – a subliniat Slobodian.

Oficialul a precizat că grănicerii nu au văzut ce fel de arme au fost folosite, dar că acestea au atacat trupele ucrainene de la o distanţă de aproximativ un kilometru – de pe teritoriul controlat de rebeli.

De altfel, la începutul lui august, oficialii armatei ruse au anunţat că în dotarea militarilor au intrat modele de arme cu laser. Declaraţia adjunctului ministrului apărării din Rusia, Iuri Borisov, este citata pe doi august de agenţia de stat RIA Novosti.

Potrivit lui Borisov, noile arme, bazate pe principii fizice – cu laser, radiofrecvenţa, cinetice – sunt deja o realitate. „Nu este nimic exotic, nici experimental sau prototip – am adoptat deja diferite tipuri de arme cu laser”.