Până pe 20 iulie, 840 de bărbaţi şi femei au părăsit Germania pentru a ajunge în Siria şi Irak pe câmpurile de luptă ale grupării extremiste, conform cifrelor oferite de serviciul german de informaţii interne (BfV).

La sfârşitul anului 2015, circa 760 islamişti au plecat în Siria şi Irak din Germania, a afirmat BfV într-un răspuns la o întrebare adresată de grupul parlamentar al partidului de extremă-stânga Die Linke.

Circa 140 dintre aceştia au murit în Siria şi Irak, a precizat serviciul german de informaţii.

Un sfert dintre luptători străini — aproximativ 210 persoane — care au călătorit în Orientul Mijlociu au cetăţenie turcă sau sunt de origine turcă, a mai spus BfV.

O treime din numărul total al celor care au părăsit Germania — circa 280 de persoane — se crede că s-au întors de atunci în ţară, conform datelor oferite.

Femeile, majoritatea cu vârste sub 30 de ani, reprezintă o cincime din numărul celor care au plecat pentru a se alătura Stat Islamic.

Pe de altă parte, liderul unui grup islamist radical cu baza în Germania, acuzat că ar fi planificat o serie de atacuri teroriste asupra unor cluburi, aeroporturi şi interese americane în ţară, a fost eliberat din închisoare mai devreme, a anunţat miercuri avocatul său.

Bărbatul, cunoscut sub numele de Fritz G., în vârstă de 36 de ani, a fost eliberat după ce a ispăşit mai mult de două treimi din sentinţa de 12 ani de închisoare ca urmare a rapoartelor favorabile întocmite de doi experţi, a afirmat avocatul lui Dirk Uden.

Fritz G, care s-a născut în Munchen, s-a convertit la islam în adolescenţă. El a fost membru al celulei teroriste Sauerland, afiliată Uniunii Jihadului Islamic — o grupare situată la graniţa afgano-pakistaneză având legături atât cu talibanii cât şi cu Al-Qaida.