„În urmă cu aproximativ două săptămâni, Rusia a trimis un alt avion la Erbil. În principal acesta a transportat cartuşe pentru puşti de asalt şi mitraliere Kalaşnikov, circa un milion de cartuşe sunt trimise pentru pregătirea asaltului asupra Mosulului”, – a spus Talabani, citat de „Interfax”.

Potrivit lui, în timpul transportului de muniţie, partea rusă a asigurat că „acesta nu este ultimul avion cu ajutorul militar pentru kurzi”. În acelaşi timp, el a adăugat că data următoarei livrări este încă necunoscută şi nu se ştie dacă aceasta va include tunuri antiaeriene şi alte arme moderne.

Astăzi, miliţiile kurde (peshmerga) au declanşat lupte pentru eliberarea Mosulului. Unul dintre comandanţii peshmerga, generalul de brigadă Tawfiq Dedvan Khurshid a declarat agenţiei de ştiri americane AP că, în prima jumătate a zilei, kurzii au eliberat patru localităţi.
 
Operaţiunea actuală are ca scop încercuirea Mosulului înainte de asaltul decisiv asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak. Din momentul capturării sale din vara lui 2014, militanţii ISIS au declarat Mosul capitala califatului islamic.