Ordinea publică din oraşul cu circa 600.000 de locuitori a fost grav tulburată după ce Sylville K. Smith, în vârstă de 23 de ani, cu antecedente penale, înarmat cu un pistol furat, s-a întors cu arma în mână către un poliţist care îl urmărea, iar acesta l-a doborât cu un foc de armă. În aceeaşi seară şi a doua zi, au avut loc manifestaţii violente în cartierul central Sherman Park din Milwaukee, un oraş extrem de segregat, cu populaţia săracă de culoare, marcată de şomaj, concentrată în centru şi albii mai înstăriţi la periferie. Au fost incendiate maşini ale poliţiei şi sedii de firme, patru poliţişti au fost răniţi, 17 protestatari au fost arestaţi, iar guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker, a făcut apel duminică la Garda Naţională pentru a restabili ordinea.

Primarul Tom Barrett a declarat într-o conferinţă de presă că restricţiile de circulaţie se vor aplica cel mai strict adolescenţilor şi a făcut apel la părinţi să-i ţină acasă sau oricum, nu pe străzi după ora 10 seara.

Luni seara, poliţişti în ţinută de intervenţie au încercuit Sherman Park, unde se aflau foarte puţini pietoni. În apropiere, circa 100 de persoane ieşiseră la picnic într-o zonă verde. Vehicule ale poliţiei erau parcate pe alei şi de-a lungul principalelor străzi din cartier.

„A fost ceva mai linişte aseară (duminică seara — n. red.), deşi au mai avut loc tulburări, dar sperăm ca în seara aceasta (luni) lucrurile să se liniştească definitiv, datorită în bună măsură influenţei multor pastori şi altor lideri religioşi ai comunităţii din Milwaukee”, a declarat guvernatorul Walker postului de televiziune Fox News.