Cartierul Sherman Park, cunoscut ca sărac şi cu o criminalitate ridicată, se calmase duminică la amiază, după ce mai multe sedii de firme şi automobile au fost incendiate şi demonstranţii au tras focuri de armă.

Guvernatorul a făcut apel la Garda Naţională ca răspuns la cererea şerifului districtului Milwaukee, David Clarke.

Tulburările au început sâmbătă după-amiază, când un poliţist aflat în patrulare a împuşcat mortal un suspect care a fugit după ce autovehiculul său a fost oprit de poliţie. Potrivit forţelor de ordine, ar fi vorba de un bărbat în vârstă de 23 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Comunicatul poliţiei adaugă că suspectul avea asupra sa o armă furată cu 23 de cartuşe, dar nu precizează dacă suspectul a tras cu arma sau a îndreptat-o spre poliţişti. În schimb, poliţia afirmă că respectivul avea un cazier încărcat.

Un al doilea suspect, care fugise şi el, a fost arestat rapid.

Poliţistul care a tras a fost trecut pe o funcţie administrativă, până la finalizarea anchetei asupra incidentului.

Manifestanţii au început să se adune sâmbătă noaptea şi au devenit tot mai violenţi. Mulţimea a spart geamurile unor vehicule ale poliţiei şi le-a incendiat, a dat foc unei benzinării, unui magazin de piese auto şi sediilor altor trei firme, au relatat presa locală şi oficialităţi citate de Reuters.

Protestele violente după violenţe ale poliţiei împotriva unor suspecţi de culoare nu sunt o premieră în SUA. Astfel de mişcări au avut loc în ultimii ani în Ferguson (statul Missouri), Baltimore, New York, Baton Rouge (Louisiana) şi St. Anthony (Minnesota).

Guvernatorul David Clarke, el însuşi de culoare, este cunoscut ca un opozant al mişcării Black Lives Matter, care condamnă violenţele poliţiei împotriva afro-americanilor. Clarke a îndemnat în trecut populaţia să se înarmeze pentru a se apăra de criminali.