Potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, anul trecut, volumul schimburilor comerciale dintre Turcia şi Uniunea Europeană au totalizat 147 miliarde de dolari, cu Rusia – doar 24 miliarde de dolari. Aceste fapte economice semnificative resping afirmaţiile a două ziare pro-guvernamentale din Turcia care au salutat „Reuniunea noii lumi” şi „Primăvara Rusă” - şi resping speculaţiile cu privire la uriaşa schimbare geopolitică. Pur şi simplu, Erdogan nu îşi poate permite aşa ceva.

Popularitatea sa se bazează în mare măsură pe succesul economic, care aduce prosperitate ţării, adesea menţionată drept punte de legătură între Est şi Vest datorită poziţiei sale strategice. Cu toate acestea, în această ţară are loc un conflict între forţele secularismul şi islamismului, a democraţiei şi autocraţiei.

„Realităţile dure ale Turciei o consolidează pe orbita occidentală, mai degrabă decât pe cea rusă”, printre aceste realităţi – membru NATO şi dependenţa de SUA şi UE în materie de tehnologie militara, a declarat Fadi Hakura, analist turc la Chatham House. În plus, „Turcia este dependentă de fluxurile financiare speculative globale, aşa-numitii „bani fierbinţi” pentru a-şi finanţa obligaţiile sale internaţionale, iar marea majoritate a acestora provine de pe pieţele financiare occidentale”.

Dacă să vorbim despre viitorl economic al Turciei, volumul schimburilor comerciale cu UE a atins o asemenea scară, încât Rusia nu va fi nicodata în măsură să înlocuiască Occidentul. Cu toate acestea, Rusia este unul dintre cei mai importanţi furnizori de resurse energetice către Turcia.

Luna trecută, a avut loc o încercare nereuşită de a răsturna guvernul. Acesta a fost un stimulent suplimentar pentru a executa un viraj spre est, spre ţara care în mod voit s-a îndepărtat de Occident. Erdogan a început să înlăture pretinşii conspiratori şi se exprimă cu dispreţ la adresa liderilor occidentali care au reacţionat cu răceală la măsurile sale dure. Cea mai surprinzătoare a fost viteza apropierii de Putin, dupa ce abia in noimebrie Ankara dobora un bombardier rusesc, iar preşedintele Rusiei vorbea despre „cuţitul înfipt în spate” de „perfidul turc”.

Noile relaţii cu Rusia nu au fost ignorate de NATO, care vede în Rusia principala ameninţare la adresa securitatii internationale. A doua zi după vizita lui Erdogan la Sankt-Petersburg, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a numit Turcia „aliat valoros” şi a spus că statutul de membru permanent al alianţei militare „nu este discutabil”. Întrebat dacă Turcia îşi revizuieşte direcţia strategică, purtătorul de cuvânt al presedintleui turc, Ibrahim Kalin a declarat reporterilor că „este esenţial” ca s-a putut exprima „dezamăgirea” că aliaţii occidentali nu au putut să ofere sprijin suficient după tentativa de lovitură de stat. Cu toate acestea, Kalin a subliniat că relaţiile dintre Turcia şi restul lumii „nu pot fi numite zero”, şi că îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia „nu este o alternativă la Occident”. El a descris asta drept lărgire a posibilităţilor.

Având în vedere istoria relaţiilor dintre cele doua state (au fost de-a lungul secolelor imperii concurente), Rusia şi Turcia puţin probabil că vor reuşi pe mult timp să menţină aceasta „uniune”, spune Wolf-Fabian Hungerland, economist la Berenberg Bank (Hamburg, Germania). Diferenţele fundamentale rămân, nu în ultimul rând din cauza războiului din Siria, unde cele două luptă în tabere diferite. Dar acest lucru nu înseamnă că, având în vedere amploarea crizei migraţiei asupra frontierelor sale, UE poate pur şi simplu să stea cu braţele încruşate. În luna martie, UE şi Turcia au convenit să oprească migraţia musulmana, iar acum oficialii sunt îngrijorat de faptul că acordul ar putea fi în pericol. Puseul de nesupunere şi independenţa a lui Erdogan ar trebui să servească drept „o lovitură de avertisment pentru UE”, – a spus Hungerland.

„Ankara are puterea de a dicta termenii săi la negocieri, din moment ce aproximativ trei milioane de refugiaţi se află în Turcia”. Evident, Putin a văzut oportunitatea de a băga zâzanie şi o face. Niciun lider european nu a vizitat Turcia după tentativa de lovitură de stat.

„Ei l-au sunat la telefon. Bine, vă mulţumim”, – a declarat Kalin, purtătorul de cuvânt al lui Erdogan. „Dar, în astfel de momente critice, nu e chiar atât de greu sa vizitezi Turcia”.