După ce mici grupuri de demonstranţi s-au adunat mai devreme pentru a asista în mod paşnic la un priveghi, poliţia din Milwaukee a anunţat duminică noaptea că a încercat să disperseze mulţimea după ce s-au tras focuri de armă şi după ce unii protestatari au aruncat cu diverse obiecte.

Poliţia a anunţat că a salvat o persoană care fusese împuşcată, pe care au transportat-o de urgenţă la spital. Nu era clar dacă victima era din rândurile protestatarilor, a poliţiştilor sau a trecătorilor. Circa 20 de poliţişti în echipament de luptă au trebuit să facă faţă unui grup de peste 100 de protestatari într-o confruntare tensionată.

Din precauţie, în caz de izbucnire de noi violenţe, guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker, a luat decizia de a activa Garda Naţională, după moartea lui Sylville K. Smith, în vârstă de 23 de ani, care a fost împuşcat sâmbătă în timp ce fugea de un agent care îl oprise în trafic.

În încercarea de a asigura comunitatea că poliţia a acţionat legal, şeful forţelor de ordine, Edward Flynn, a declarat duminică că a vizionat o înregistrare video filmată cu camera pe care agentul o avea ataşată de corp şi care arăta că Smith s-a întors către poliţist cu o armă în mână după ce a fost oprit în trafic.

Circa 200 de oameni au aprins lumânări şi s-au adunat la locul unde Smith a fost împuşcat. Câţiva agenţi de poliţie supravegheau zona, în timp ce liderii comunităţii îi rugau pe protestatari să-şi ţină în frâu furia. „Nu suntem ignoranţi sau proşti. Fiecare persoană trebuie privită ca o fiinţă umană şi nu ca un sălbatic sau un animal”, a spus un pastor mulţimii adunate.

Cu o noapte în urmă, pe străzile acestui cartier au fost trase focuri de armă, şase magazine au fost distruse de incendii, iar maşinile poliţiei au fost avariate înainte de reinstaurarea calmului în această parte a oraşului care are reputaţia de a fi o zonă săracă şi cu o rată ridicată a criminalităţii. Şaptesprezece persoane au fost arestate şi patru agenţi de poliţie au primit asistenţă medicală în urma rănilor suferite.

La o conferinţă de presă comună cu primarul Tom Barrett, şeful poliţiei, Edward Flynn, a declarat că agentul care l-a împuşcat mortal pe suspect era afro-american, iar presa a scris că şi Smith era de culoare. Flynn a spus că înregistrarea video a incidentului, care nu are sonor, pare să arate că agentul a acţionat respectând legea. El a explicat că agentul a oprit maşina lui Smith deoarece bărbatul se comporta suspect şi apoi a trebuit să-l urmărească câţiva zeci de metri pe jos. „Ştiu ce am văzut. Pe baza a ceea ce am văzut, nu a ceea ce am auzit, nu ştiu care vor fi rezultatele autopsiei, el pare să fi acţionat cel mai probabil în limitele legii”, a spus Flynn.

La rândul său, primarul Tom Barrett a declarat că Smith nu a aruncat arma, aşa cum i-a cerut agentul de poliţie înainte de a-l împuşca. Smith avea un cazier bogat, a spus Barrett, iar oficialităţile declaraseră anterior că bărbatul avea asupra lui o armă furată cu 23 de gloanţe atunci când a fost oprit pentru "activităţi suspecte" despre care nu au fost oferite detalii.

Duminică seara, câteva dintre surorile lui Smith s-au adresat mulţimii, spunând că fratele lor "nu merita" să fie împuşcat. „Fratele meu nu era un infractor. Fratele meu fugea să-şi salveze viaţa. A fost împuşcat pe la spate”, a susţinut una dintre ele, Kimberly Neal, în vârstă de 24 de ani.