Farage şi-a anunţat decizia de a renunţa la conducerea UKIP la 4 iulie, după triumful taberei Brexit la referendumul din 23 iunie. Cu acea ocazie, liderul britanic a spus că va continua să-şi ajute formaţiunea şi "mişcarea de independenţă" care, în opinia sa, se contura şi în alte ţări din interiorul blocului comunitar.

Politicianul britanic a mai renunţat o dată la conducerea UKIP după rezultatele slabe înregistrate de formaţiunea sa la alegerile generale din 2015, dar a revenit asupra demisiei câteva zile mai târziu.

Cu toate că executivul de la Londra continuă pregătirile pentru activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care stabileşte o perioadă legală de doi ani pentru ieşirea din UE, unele mass media au început să pună sub semnul întrebării termenele fixate de Londra.

Executivul condus de conservatoarea Theresa May a declarat public că nu intenţionează să lanseze acest proces înainte de sfârşitul acestui an sau începutul lui 2017, ceea ce ar însemna că ieşirea propriu-zisă a Marii Britanii din UE ar urma să aibă loc undeva la începutul anului 2019.

Cu toate acestea, The Sunday Times a informat că Marea Britanie ar putea rămâne în UE până la "finalul lui 2019", aproape un an mai mult decât termenul prevăzut iniţial.