Vineri, un purtător de cuvânt al FDS şi OSDO a anunţat că aproape 2000 de civili, printre care femei şi copii, au fost luaţi ostatici de jihadişti pentru a fi folosiţi ca scuturi umane în timpul retragerii lor din Minbej.

„Printre civilii duşi de SI figurează locuitori care au fost folosiţi ca scuturi umane, dar şi mulţi care au ales să plece voluntar din oraş de frica represaliilor” din partea FDS, a explicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

După o dură bătălie lansată în 31 mai, FDS — alianţă de combatanţi arabi şi kurzi susţinuţi de SUA — au cucerit în 6 august Minbej, oraş-cheie în aprovizionarea organizaţiei jihadiste.

O mână de jihadişti a rezistat timp de o săptămână, însă sâmbătă OSDO şi sursele FDS au confirmat retragerea tuturor combatanţilor SI. „Nu mai există nici jihadişti, nici susţinători ai grupării”, a declarat Abdel Rahman.

Potrivit OSDO, de la începutul ofensivei, 437 de civili, printre care 105 copii, au fost ucişi la Minbej şi în regiune. Dintre civili, 203 au murit în lovituri ale coaliţiei antijihadiste condusă de SUA. În timpul aceleiaşi perioade, au murit 299 membri ai FDS şi 1.019 jihadişti.