La Surat Thani, "bomba a ucis o angajată municipală", a explicat pentru AFP guvernatorul provinciei, estimând că atacul ar avea legătură cu cele din Hua Hin.

În ajun, două persoane fuseseră ucise: un thailandez, în explozia unei bombe într-o piaţă din Trang, oraş din sudul ţării, şi o vânzătoare ambulantă, de asemenea thailandeză, într-o primă dublă explozie la Hua Hin, una din cele mai prestigioase şi mai scumpe staţiuni din Thailanda. Tot aici au fost rănite şi 21 de persoane, între care nouă turişti străini.

Dintre cei nouă străini răniţi, doi olandezi aveau răni uşoare, în timp ce doi germani, răniţi la picioare, şi un italian, rănit la spate, au avut nevoie de intervenţii chirurgicale.

Cele două bombe de la Hua Hin explodaseră la un interval de 30 de minute şi la o distanţă de 50 de metri una de alta într-o zonă apropiată de plajă, unde se află numeroase baruri şi restaurante frecventate de turişti. "Ele fuseseră disimulate în ghivecele unor plante de pe trotuar şi au fost activate prin telefon, fiind destinate să ucidă", a explicat pentru AFP Sutthipong Klai-udom, şeful administraţiei locale.

O dublă explozie s-a produs de asemenea vineri dimineaţa la Phuket, staţiune balneară din sudul Thailandei, rănind uşor o persoană.

Şeful huntei militare thailandeze a denunţat o voinţă a atacatorilor de a "semăna haosul", vineri, după această serie de explozii, care nu au fost deocamdată revendicate. "Bombele sunt destinate să semene haosul", a declarat generalul Prayut Chan-O-Cha, venit la putere printr-o lovitură de stat în 2014, într-o primă reacţie publică.

În absenţa revendicărilor, cum este adesea cazul în Thailanda, şeful poliţiei locale, Sitthichai Srisopacharoenrat, a declarat că toate pistele sunt explorate de anchetatori.

Conflictele comerciale şi politice se reglementează frecvent în Thailanda prin aruncări de grenade şi alte dispozitive explozive.

Situată la peste 200 km la sud de Bangkok, Hua Hin este o staţiune balneară foarte căutată de turişti străini, dar şi de thailandezi. Aceştia plecaseră în număr mare joi seara spre staţiunile balneare, în acest debut de weekend festiv, vineri urmând să fie aniversată regina Thailandei. Hua Hin este şi reşedinţa de vară a familiei regale.

Ultimul atentat de amploare în Thailanda datează din august 2015, când 20 de persoane, între care numeroşi turişti chinezi, au fost ucişi în explozia unei bombe în centrul capitalei Bangkok. Atacul nu a fost revendicat niciodată.

Din 2004, acţiunile unei mişcări separatiste pentru crearea unui stat independent în trei provincii din sudul Thailandei, cu populaţie majoritar musulmană, au dus la moartea a 6.200 de persoane şi rănirea altor 11.000. Această insurecţie nu pare să aibă nicio legătură cu terorismul internaţional până în prezent, susţin oficiali thailandezi.