În acest an tema Zilei internaţionale a tineretului are în vedere parcursul până în 2030: eradicarea sărăciei şi realizarea consumului şi producţiei sustenabile şi este legată de realizarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Aceasta se concentrează asupra rolului de lider al tinerilor în asigurarea eradicării sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile prin consum şi producţie durabile, potrivit ONU.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite pe 25 septembrie 2015 şi stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM).

Consumul durabil presupune utilizarea de produse şi servicii care răspund nevoilor de bază ale comunităţilor protejând în acelaşi timp nevoile generaţiilor viitoare. Dezvoltarea şi promovarea opţiunilor şi acţiunilor individuale care sporesc ecoeficienţa consumului şi minimizarea deşeurilor şi poluării sunt esenţiale pentru realizarea unei dezvoltări socio-economice echitabile.

Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1995, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul mondial de acţiune pentru tineret se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.

Tinerii din întreaga lume pot realiza o unitate la nivel mondial pentru a sparge tiparele trecutului şi a asigura lumii un viitor mai durabil. Ei sunt afectaţi în mod direct de contradicţiile grave care predomină astăzi: între sărăcie şi bogăţie ostentativă, între foame şi risipa condamnabilă de alimente, resurse naturale bogate şi industrii poluante. Tinerii pot furniza soluţii cu privire la aceste aspecte, care se află în centrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, subliniază secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul transmis cu prilejul marcării acestei Zile.

„Atunci când se investeşte în tineret, aceştia pot contribui la crearea de noi pieţe, locuri de muncă decente, comerţ echitabil, de locuinţe durabile, transport durabil şi turism, precum şi a mai multor oportunităţi de care beneficiază planeta şi oamenii”, menţionează secretarul general al ONU în mesajul său.