Indicele plasează Coreea de Nord prima în privinţa acestui risc, urmată de Sudanul de Sud, Sudan şi Republica Democratică Congo. Riscuri extreme de folosire a sclavilor există şi pe lanţurile de aprovizionare ale Indiei şi Chinei.

Riscul este mediu în Uniunea Europeană, unde numai Regatul Unit, Germania, Danemarca şi Finlanda prezintă risc scăzut de muncă în regim de sclavie. Regatul Unit a adoptat anul trecut o legislaţie anti-sclavie care obligă firmele cu cifre de afaceri anuale de peste 36 de milioane de lire sterline să raporteze măsurile luate pentru eradicarea sclaviei din lanţurile lor de aprovizionare.

Indicele evaluează incidentele de trafic de persoane sau sclavie, legislaţiile naţionale şi calitatea aplicării legilor din 198 de ţări. Compania Verisk Maplecroft, specializată în analiza riscului, a determinat că riscul este ridicat sau foarte ridicat în 115 ţări. „Foarte puţine ţări din lume sunt într-adevăr imune la sclavia modernă", a declarat Alex Channer, analist-şef pentru drepturile omului în cadrul companiei. „În general, majoritatea ţărilor au cadre legale între moderat şi excelent. Diferenţele apar la eficienţa în implementarea efectivă a acestor legi", a explicat el.

Peste 46 de milioane de oameni sunt ţinuţi în sclavie în lume, forţaţi să lucreze în fabrici, mine sau agricultură, traficaţi pentru sex, înrobiţi de datorii sau născuţi sclavi, potrivit Indicelui Global al Sclaviei 2016 al fundaţiei pentru drepturilor omului Walk Free. Termenul de sclavie modernă acoperă toate aceste situaţii.