Într-o scrisoare deschisă foarte emoţionantă, 15 dintre cei 35 de medici încă prezenţi în cartierele aflate sub controlul insurgenţilor creionează o situaţie disperată pentru civili dacă regimul va impune un nou asediu.

Sâmbătă, insurgenţii au reuşit să spargă asediul de trei săptămâni, care a antrenat o creştere vertiginoasă a preţurilor şi epuizarea treptată a produselor de bază. Iar medicii consideră că situaţia rămâne foarte grea.

„Fără deschiderea permanentă a unei căi de aprovizionare, vom fi în cel mai scurt timp din nou sub asediul forţelor regimului, foametea se va extinde şi produsele spitaliceşti vor dispărea în totalitate", avertizează ei.

Într-o scrisoare trimisă la Casa Albă, a cărei copie a fost obţinută de AFP, aceşti medici pediatri, chirurgi şi alţi practicieni denunţă atitudinea Statelor Unite, care „nu au făcut niciun efort pentru a ridica asediul sau pentru a-şi utiliza influenţa în scopul de a determina părţile (beligerante) să protejeze civilii".

„Nu avem nevoie nici de lacrimi, nici de simpatie, nici măcar de rugăciuni. Dovediţi doar că sunteţi prieteni ai sirienilor", lansează ei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că Siria este cel mai periculos loc pentru personalul medical, cu 135 de atacuri în 2015 împotriva unităţilor sanitare şi personalului medical.

În prezent, 250.000 de locuitori se află în zonele rebele şi 1,2 milioane în cartierele controlate de guvern la Alep, al doilea ca mărime din Siria şi o miză majoră în conflictul soldat cu peste 290.000 de morţi de la declanşarea sa în martie 2011.

Insurgenţii şi forţele loiale regimului se pregătesc pentru o nouă şi importantă bătălie în vederea preluării controlului asupra oraşului, unde spitalele şi infrastructura civilă au fost practic distruse.

În iulie, patru spitale improvizate şi o bancă de sânge au fost lovite doar într-o singură zi în urma unor raiduri aeriene. Mulţi dintre semnatarii scrisorii trimise Casei Albe au lucrat acolo.