Supranumit „sfredelul de frasin'', dăunătorul din Asia de Est a ajuns până în St. Louis, unde 17% dintre copaci sunt frasini, adică aproximativ 14.000 de arbori. Acum, toţi aceşti arbori trebuie tăiaţi în încercarea de a stopa avansarea acestor insecte pe continent. Astfel, unul din cinci copaci va dispărea din St. Louis, ceea ce va afecta aspectul oraşului pentru cel puţin o generaţie, relatează marţi AFP.

„Am făcut tot ce am putut ca să avertizez locuitorii cu privire la amploarea dezastrului", a declarat Skip Kincaid, specialist în silvicultură al oraşului, conform sursei citate.

Oamenii de ştiinţă au descoperit un tratament pe bază de pesticide ce se aplică o dată la doi ani şi care ar putea rezolva problema, însă acesta este prea scump pentru bugetul St. Louis, după cum a mai spus cu regret Kincaid care a recunoscut că nu există altă soluţie decât tăierea arborilor.

Venită din China, în 2002, odată cu transportul de mărfuri, insecta a devastat 26 de state din SUA. Specialiştii au descris această specie de coleopteră, Agrilus planipennis, drept „cea mai devastatoare din timpurile moderne din America de Nord''.

„Atunci când un frasin este afectat, există practic 100% şanse ca acesta să moară'', a declarat Noel Schneeberger, un oficial al serviciului silvic al SUA.

Autorităţile au încercat să instituie o carantină pentru aceşti arbori astfel încât să fie oprită contaminarea, însă în zadar. Se estimează că aproximativ treizeci de milioane de copaci au fost ''sfredeliţi'' de aceste insecte dăunătoare şi alte câteva sute de milioane pot dispărea în viitor.

Experţii au fost uimiţi să descopere că această specie de coleopteră este relativ benignă în Asia de Est. În mediul său nativ, aceasta atacă doar arborii bolnavi sau pe moarte. Pe continentul asiatic, frasinii sănătoşi manifestă o rezistenţă chimică naturală, capacitate pe care cei din America de Nord nu o au.

La 14 ani de la pătrunderea acestei insecte în SUA, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că arborii puternic afectaţi este mai bine să fie tăiaţi, iar cei sănătoşi trebuie trataţi cu pesticide. Totuşi, ei caută o soluţie pentru convieţuirea cu micuţa invadatoare.

În China, oamenii de ştiinţă au constatat că anumiţi paraziţi pot reduce cu 50-90% efectivele de ''sfredelitori''. Inspiraţi de aceste rezultate, experţii americani au început să elibereze în natură astfel de paraziţi, însă va fi nevoie „de mai multe decenii sau chiar un secol" înainte ca ei să îşi facă treaba, după cum a avertizat Richard Hauer, profesor la arboricultură urbană la Universitatea din Wisconsin. Din acest motiv, autorităţile au tras concluzia că nu este un lucru benefic să se planteze prea mulţi copaci de un singur fel într-un loc, ci să se varieze speciile astfel încât daunele să nu fie prea mari dacă una dintre ele ajunge să fie decimată de un anumit parazit, cum se întâmplă în acest caz.