„În această săptămână au fost confiscate 37 tone, ceea ce ridică la 206 numărul total de tone de cocaină confiscate de la începutul anului. Este o cifră record", a declarat şeful statului la capătul unui consiliu de securitate în departamentul Antioquia (nord-vest).

În 2015, 252 de tone au fost confiscate pe întreg parcursul anului, ceea ce a reprezentat deja o creştere de 71% comparativ cu 2014, când au fost confiscate 148 de tone, conform ONU, care plasează Columbia pe locul trei în lume în funcţie de cocaina confiscată.

Columbia este principalul producător de frunze de coca, materia primă a cocainei, şi primul producător de acest drog, cu 646 de tone în 2015, conform ONU.

Această ţară este marcată de peste jumătate de secol de un conflict armat care a opus de-a lungul deceniilor trupe de gherilă, trupe paramilitare şi forţele statului, existând întotdeauna o prezenţă activă a bandelor de traficanţi de narcotice. Traficul de droguri a fost una dintre sursele de finanţare ale grupărilor armate ilegale.