Potrivit familiei regale, Regina Ana a murit astăzi la ora 13.45 la Spitalul Morges din Elveţia. Alături de Regina Ana au fost până în ultimele clipe ale sale Principesa Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. De asemenea, Regele Mihai a vizitat-o zilnic pe Regina Ana la spital în ultima săptămână.

De asemenea, Familia Regală a anunţat că va urma o perioadă de şapte zile de mare doliu după înmormântare şi apoi doliu timp de 40 de zile. 

Conform tradiţiei Funeraliilor Regale, corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.  

Principesa Ana de Bourbon-Parma, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite, s-a născut în 1923 la Paris. A fost soţia fostului suveran Mihai I al României şi fiica prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei.

A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) şi Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) şi nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

Principesa Ana, cetăţean francez naturalizat, a participat la cel de-al Doilea Război Mondial. L-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Guvernul Groza nu şi-a dat agrementul la căsătorie şi l-a forţat pe regele Mihai I să abdice la 30 decembrie 1947, cuplul căsătorindu-se în cursul anului următor, în ciuda opreliştilor de natură religioasă.

În cercurile monarhiste şi în familia regală a României a fost cunoscută sub titlul Regina Ana (cu calificativul Majestatea Sa).