Afirmaţiile controversate ale lui Donald Trump din ultimele zile cu privire la Rusia şi despre e-mail-urile dnei Clinton şi ale Partidului Democrat — pe care el le-a pus apoi pe seama "sarcasmului" său — au alimentat criticile de incompetenţă la adresa sa, tabăra lui Clinton acuzându-l că încurajează o "putere străină să-i spioneze opozantul politic".

Moscova este suspectată de responsabili democraţi şi de agenţii specializate în securitate cibernetică că a încercat să influenţeze campania electorală americană în favoarea republicanului Donald Trump, prin orchestrarea scurgerii a 20.000 de mesaje din tabăra democraţilor.

Aceste e-mail-uri publicate de WikiLeaks înaintea Convenţiei democrate au dezvăluit neîncrederea şi dispreţul unor responsabili ai partidului pentru Bernie Sanders, fost rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare.

Criticându-şi adversarul republican, candidata democrată a denunţat duminică la postul de televiziune Fox News "încurajarea (lui Trump) ca ruşii să pirateze conturile e-mail, laudele sale foarte excesive pentru (preşedintele Vladimir) Putin şi obedienţa sa absolută faţă de lista cu obiective ruseşti în materie de politică externă".

"În ceea ce priveşte temperamentul, el nu este făcut să fie preşedinte şi comandant suprem", a declarat fostul secretar de stat.

"Expunând faptele, aceasta ridică semne de întrebare cu privire la influenţa rusă asupra alegerilor noastre. Noi nu vom tolera aceasta din partea altei ţări", a adăugat ea.

"Faptul că Trump încurajează aceasta şi aduce elogii lui Putin, în pofida a ceea ce pare a fi un efort deliberat de a încerca să influenţeze alegerile, cred că aceasta ridică semne de întrebare care ţin de securitatea naţională", a declarat democrata în interviul său pentru Fox News, primul după discursul său de învestitură joi la Convenţia partidului său.

La rândul său, Donald Trump s-a lăudat din nou duminică la ABC News cu faptul că preşedintele Putin "îl tratează cu mare respect" şi că ar fi spus despre el că "Donald Trump va câştiga, Donald Trump este un geniu".

Trump a insistat că "nu l-a întâlnit niciodată" pe preşedintele rus şi nici "nu a vorbit vreodată cu el la telefon", dar că "dacă ţara noastră s-ar înţelege bine cu Rusia, aceasta ar fi un lucru bun".