Talibanii au revendicat operaţiunea, precizând că „au aruncat în aer un camion încărcat cu explozivi la intrarea hotelului Northgate", situat pe noul drum ce duce la baza militară americană de la Bagram, la nord de Kabul.

Explozia foarte puternică a fost auzită în capitala afgană în jurul orei 1.30 (21.00 GMT), precedată de o pană de curent de câteva minute.

Insurgenţii islamişti au declarat pe Twitter că această explozie a deschis calea combatanţilor (lor) echipaţi cu arme uşoare şi RPG-uri (lansatoare de rachete) spre interiorul" hotelului.

Purtătorul lor de cuvânt Zabihullah Mujahid a anunţat „o sută de invadatori americani ucişi" în această operaţiune complexă, afirmaţie imposibil de verificat şi care nu a fost confirmată din surse independente.

Un oficial din serviciile de securitate a declarat că patru bărbaţi puternic înarmaţi luptau în zona hotelului Northgate, un ansamblu rezidenţial sigur pentru militari străini şi organizaţii civile. 
    
Nu a existat imediat nicio declaraţie asupra victimelor din partea autorităţilor afgane, notează Reuters.

Hotelul nu a putut fi contactat şi toate liniile sale telefonice nu funcţionau.

Hotelul Northgate, protejat de ziduri înalte, afirmă pe site-ul său că aplică cele mai stricte reguli în materie de securitate, cu turnuri de pază şi gardieni privaţi cu pregătire militară, notează France Presse.

Acesta este primul atentat vizând Kabulul după dublul atac sinucigaş contra minorităţii şiite hazara la 23 iulie, care a făcut cel puţin 80 de morţi şi peste 230 de răniţi.