„Pe data de 17 iunie, am expulzat doi oficiali ruşi din Statele Unite ca răspuns la acest atac”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat John Kirby, refuzând să ofere mai multe detalii despre aceste expulzări.

Anterior, Kirby a declarat într-un briefing de presă că un poliţist rus a atacat un diplomat american acreditat în timp ce acesta încerca să intre în complexul Ambasadei SUA din Moscova, pe 6 iunie.

„Această acţiune nu a fost provocată şi a pus în pericol siguranţa angajatului nostru”, a notat purtătorul de cuvânt, adaugă Reuters.

Dupa atac, diplomatul american, care printre alte leziuni avea rupta o claviculă, a părăsit imediat Federaţia Rusă pentru a primi tratament medical de urgenţă. Diplomatul se afla in continuare în afara Rusiei.

Departamentul de Stat al SUA declara false justificarile aduse de partea rusa cu privire la incident.

„Pe 6 iunie, diplomatul american acreditat, care s-a identificat în conformitate cu protocolul Ambasadei, a fost atacat de un poliţist rus când a intrat în clădirea Ambasadei americane” – a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

El a spus: „pretenţia rusilor că poliţia proteja ambasada de persoane necunoscute, este pur şi simplu eronata”. Kirby a numit acţiunile poliţiei ruseşti provocatoare şi periculoase pentru personalul american.

El a reamintit faptul că serviciile de securitate ruse au intensificat presiunea asupra personalului din SUA şi perturba punerea în aplicare a activităţilor diplomatice şi consulare. In plus, membrii de familie ai diplomaţilor se confruntă cu diverse acte  de persecuţie.

Kirby a subliniat faptul că partea americană trateaza „foarte, foarte serios” incidentul. În acelaşi timp, el a subliniat că Washingtonul va rezolva această problemă prin canale interguvernamentale „pentru că, după cum ştiţi, guvernul rus continuă să prezinte acuzaţii cu privire la acest incident”.