„Cel mai bun lucru de făcut acum pentru Ucraina este sa realizeze partea sa din acordurile de la Minsk, demonstrând astfel că nu este o piedică în procesul de pace”, – a spus el.

„Nimeni din Washington nu va cere Ucrainei să organizeze alegeri în teritoriile ocupate, cât timp pe linia de demarcaţie mor soldaţi ucraineni. Este un semnal foarte clar: în primul rând încetarea totală a focului, în al doilea rând – alegeri”, – a spus Payette.

Potrivit lui, cea mai importantă parte a Acordului de la Minsk este realizarea principiului conform căruia Donbas este teritoriu ucrainean.

„Frontierele recunoscute la nivel internaţional ale Ucrainei ar trebui să fie restaurate. Şi pentru ca Rusia este parte a conflictului, tehnica militara şi soldaţii ruşi, de asemenea, trebuie să părăsească teritoriul Ucrainei. Eforturile diplomatice majore sunt menite să îndeplinească aceste condiţii” – a spus ambasadorul SUA.

„Dar mai repet: este important să se înţeleagă că pârţile nu pot alege să efectueze parţial acordurile, doar ce le convine. Vor trebui să îndeplinească toate obligaţiile asumate, acesta este sensul acordurilor încheiate”, – a spus diplomatul.

„Rusia pleaca, închideţi linia frontierei şi începeţi reformarea statului”, – a spus diplomatul american.

Payette a declarat că Statele Unite vor continua să sprijine guvernul ucrainean, atâta timp cât acesta demonstrează în fapte eficacitatea reformelor.

Când a fost întrebat ce a fost cel mai greu de explicat la Washington despre Ucraina şi ucraineni, ambasadorul a spus:

„Cel mai des sunt nevoit sa explic la Washington de ce reformele din Ucraina nu se fac la fel de repede cat şi-ar dori toată lumea. De asemenea, de ce oligarhii sunt în continuare la putere şi de ce, în ciuda dorinţei puternice a ucrainenilor de a învinge corupţia, ea încă mai există”.