Foametea, subnutriţia şi bolile cauzate de seceta şi inundaţiile provocate de fenomenul El Nińo sunt în creştere, iar copiii care trăiesc în zonele grav afectate simt deja lipsa hranei.

UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii) avertizează în legătură cu posibilitatea ca fenomenul invers, La Nińa, să „agraveze şi mai mult" criza umanitară care afectează cele mai vulnerabile comunităţi din ţările în care resursele au ajuns deja la limită, mai ales în Africa orientală şi meridională, precum şi în America de Sud.

Fenomenul El Nińo a facilitat răspândirea unor boli care se numără printre principalele cauze ale mortalităţii infantile, ca diareea şi holera, şi a generat condiţii favorabile pentru reproducerea ţânţarilor care pot transmite Zika în America de Sud, potrivit organizaţiei.

„S-ar putea ca fenomenul meteorologic să se fi terminat, dar repercusiunile sale asupra copiilor se vor simţi ani la rând", a semnalat Afshan Khan, director de programe în cadrul UNICEF.

Altă îngrijorare a instituţiei în contextul lipsei de alimente şi apă din A?frica meridională este provocată de răspândirea SIDA. Mortalitatea copiilor cu HIV este de două până la şase ori mai mare în rândul copiilor subnutriţi.

„Aceiaşi copii care au suferit efectele fenomenului El Nińo şi care sunt ameninţaţi de La Nińa sunt în prima linie a schimbărilor climatice", a mai spus Afshan Khan.