Într-un articol apărut în Financial Times în ziua în care participă, la Varşovia, la ultimul său summit NATO în calitate de preşedinte al SUA, Obama a mai spus că 'relaţia specială' a Americii cu Marea Britanie va supravieţui votului de le referendum, despre care el şi-ar fi dorit să nu aibă loc.

„Relaţia specială dintre SUA şi Marea Britanie va dăinui. Nu am nicio îndoială că Marea Britanie va rămâne unul dintre cei mai pregătiţi membri ai NATO", a subliniat el, adăugând că votul de la referendum ridică întrebări serioase în legătură cu viitorul integrării europene.

Liderii din NATO urmează să aprobe la summit desfăşurarea a patru batalioane cu 3.000-4.000 de militari fiecare în statele baltice — Estonia, Letonia şi Lituania — şi în estul Poloniei, pe sistem rotativ, pentru şi reasigura ţările din flancul estic că există disponibilitatea de a le fi garantată apărarea.

„La Varşovia, trebuie să ne reafirmăm determinarea — datoria noastră în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice — de a apăra fiecare aliat NATO", a mai spus Obama. El a precizat de asemenea că Occidentul trebuie să ajute Ucraina să îşi apere suveranitatea şi integritatea teritorială prin menţinerea sancţiunilor împotriva Moscovei până când aceasta va respecta pe deplin acordul de încetare a focului.

„Trebuie să consolidăm apărarea aliaţilor noştri din centrul şi estul Europei, să întărim capacitatea de descurajare şi să impulsionăm rezistenţa la noile ameninţări, inclusiv la atacurile cibernetice", a scris liderul de la Casa Albă.

Liderii statelor membre NATO se reunesc vineri şi sâmbătă la Varşovia într-un moment în care Europa îşi consolidează apărarea în Est în faţa Rusiei şi se confruntă cu ameninţarea jihadistă în Sud, fiind şi fragilizată mai mult ca oricând de incertitudinea adusă de Brexit şi de criza imigranţilor.