După ce în ziua de miercuri, 6 iulie, preţul monedei englezilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani, voci importante din piaţa de tranzacţionare valutară spun că ar trebui să ne aşteptăm la o prelungire a perioadei de scădere. Deprecierea este estimată la încă 7 sau 11 procente pentru anul 2016, conform Goldman Sachs Group, Deutsche Bank şi Citigroup, scrie Ziarul Financiar.

Citigroup a estimat un curs de 1,20 GBP/USD pentru anul în curs, iar Richard Cochinos, directorul de strategii valutare al Citigroup, a declarat pentru Bloomberg: „Este nevoie de fluxuri mult mai mari din partea investitorilor atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru a opri scăderea lirei“.

Al doilea cel mai mare trader de valută din anul 2015, Deutsche Bank, are cele mai sumbre previziuni pentru lira sterlină: aproape 15 procente va mai pierde până la sfârşitul lui 2016. George Saravelos, care este director în cadrul departamentului de foreign exchange al Deutsche Bank, a declarat pentru Bloomberg: „Previziunile noastre agresive încă pot subevalua nivelul de slăbiciune (al lirei sterline)“.

Goldman Sachs, care ocupă locul 7 în clasamentul marilor traderi de valută, are estimări ceva mai optimiste decât cele ale Deutsche Bank, respectiv o rată GBP/USD de 1,20 în următoarele 3 luni, iar în următoarele

12 luni o rată de 1,25. Din partea olandezilor de la ING, cifrele oficiale privind rata GBP/USD sunt de 1,23-1,25 în următoarele 3 luni, şi 1,35-1,39 peste 12 luni. Aceste cifre au fost fundamentate prin modelul BEER (Behavioral Equilibrium Exchange Rate) al ING, iar aceştia au luat în calcul şi nesiguranţa politică ce a apărut în Marea Britanie după Brexit.