În scrisoare, deţinuţii califică închisoarea drept „fabrică de terorişti” şi dau asigurări că deţinuţii musulmani sunt supuşi unui regim „nu cu mult mai bun decât pedepsele cu izolarea”. Totodată, deţinuţii acuză conducerea închisorii că ignoră plângerile celor aflaţi după gratii.

Deocamdată nu se ştie cum a ajuns scrisoarea în afara penitenciarului, cu toate că angajaţi ai închisorii au recunoscut că a fost vorba de „o eroare umană”.

Potrivit cotidianului Algemeen Dagblad, ideea că în închisorile olandeze există condiţii ca la hotel „este complet falsă”, în condiţiile în care se fac zilnic 10 apeluri nominale şi există camere de luat vederi în toate încăperile, inclusiv în băi şi la duşuri. Totodată, inclusiv vizitele pe care le primesc deţinuţii sunt înregistrate. În plus, se produc întârzieri în trimiterea de scrisori din cauza activităţilor de supraveghere şi nu există spaţii interioare pentru practicarea sporturilor, se mai plâng deţinuţii.

Ziarul olandez a luat legătura cu avocatul departamentului de terorism pentru mai multe închisori, André Seebregts, care a dat asigurări că au loc constant 'dezbateri constructive' pe tema regimului carceral, dar care a refuzat să vorbească despre scrisoarea de protest a deţinuţilor.