Ivor Bell, un pensionar în vârstă de 79 de ani, este inculpat pentru complicitate la răpirea şi uciderea cu un glonţ în ceafă a lui Jean McConville, ale cărei rămăşite pământeşti nu au fost recuperate decât după 31 de ani.

Bărbatul neagă toate acuzaţiile. Însă judecătorul Amanda Henderson a decis, după două zile de audieri preliminare săptămâna trecută, că există suficiente dovezi pentru un proces în faţa tribunalului din Belfast.

Uciderea lui Jean McConville, o văduvă în vârstă de 37 de ani şi mamă a zece copii, reprezintă unul dintre cele mai sinistre episoade în conflictul interconfesional de treizeci de ani din Irlanda de Nord în care au murit peste 3.000 de persoane.

Jean McConville, care locuia în cartierul catolic Falls, în vestul capitalei Belfast, a fost răpită în decembrie 1972 de un comando format din 12 membri ai IRA. Ea a fost apoi executată sumar, fiind acuzată că este informatoare a armatei britanice.

IRA a refuzat să recunoască asasinarea femeii până în 1999.

Mai multe persoane au fost arestate şi audiate în acest dosar, inclusiv şeful partidului republican Sinn Fein, Gerry Adams, care a petrecut patru zile în arest în 2014, înainte de a fi eliberat fără a se formula acuzaţii împotriva lui.

Gerry Adams, unul dintre principalii artizani ai procesului de reconciliere încheiat în 1998, a negat întotdeauna că a făcut parte din IRA şi şi-a susţinut nevinovăţia în acest caz.

Însă, potrivit mărturiilor unor foşti membri IRA, el s-ar fi aflat în spatele deciziei privind dispariţia femeii.