În special, raportul menţionează bombardarea, în vara anului 2014, a localităţilor Kolesnikovka, Kamîşnoe, Melovoe şi Pobeda.

Activişti pentru drepturile omului speră că raportul lor va ajuta să fie aduşi în faţa justiţiei cei care au dat ordinele criminale.
 
„Noi prezentăm dovezi ale trecerii ilegale de către militarii ruşi a frontierei, în principal forţă umană, dar şi elicoptere şi blindate. În conformitate cu dreptul internaţional, acestea sunt indicii ale unui conflict militar internaţional. În acest caz particular – cu implicarea directă a Federaţiei Ruse”, – explica în comentariul DW coordonatorul misiunii pe teren a IPHR, Svetlana Valko.

Ea a adăugat că toate probele vor fi trimise instanţelor internaţionale şi vor ajuta victimele conflictului să-si apere drepturile în tribunalul penal internaţional.

Potrivit lui Valko, studiul s-a bazat pe mărturii ale victimelor şi martorilor, precum şi pe datele colectate în timpul observaţiilor de pe teren. IPHR a lucrat cu imaginile de satelit pe care le-au analizat anterior şi experţii Bellingcat, dar şi cu datele colectate de către observatorii OSCE.

Prezentarea oficială a raportului va avea loc joi, 7 iulie, la Kiev.