Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene a mai menţionat că separatiştii proruşi au început să folosească din nou artileria grea, deşi acest tip de armament este interzis prin acordurile de pace de la Minsk.

La aproape un an şi jumătate de la încheierea acelor acorduri, autorităţile ucrainene şi separatiştii nu respectă integral încetarea focului, în pofida numeroaselor armistiţii încheiate de atunci.

Guvernul de la Kiev pune impasul mai ales pe seama lipsei de progrese în convocarea alegerilor locale anul acesta în zonele controlate de separatişti. Poziţia Rusiei şi a rebelilor este că acordurile de la Minsk obligă Ucraina să negocieze cu reprezentanţii locali din cele două provincii separatiste, în timp ce Kievul insistă că va discuta numai cu deputaţii aleşi în urma unui scrutin organizat în conformitate cu legile ucrainene şi supervizat de OSCE.

Pe de altă parte, Kievul cere Moscovei să-şi retragă trupele din estul Ucrainei şi să predea trupelor ucrainene controlul asupra frontierei.

Dar Rusia susţine în continuare că nu are trupe în Ucraina. În plus, într-un comunicat emis tot miercuri de MAE rus se menţionează că viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, a avut o întâlnire cu ambasadorii francez şi german la Moscova, cărora le-a transmis că există indici ce arată că armata ucraineană şi batalioanele de voluntari ucraineni şi-au intensificat activitatea în zona liniei frontului şi ar pregăti o ofensivă în forţă. Oficialul rus le-a cerut celor doi diplomaţi ca Franţa şi Germania să-şi folosească influenţa faţă de autorităţile ucrainene „pentru a împiedica un scenariu belicos”.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, se va afla vineri la Varşovia pentru a lua parte la două reuniuni în cadrul summitului NATO, respectiv Comisia Ucraina-NATO, ce va reuni şefii de stat şi de guvern din statele Alianţei, şi summitul pentru Afganistan.