Atacul, unul dintre cele mai sângeroase din istoria Irakului, a fost comis de un kamikaze din rândul grupării jihadiste sunnite Statul Islamic (SI) care şi-a detonat maşina capcană într-o zonă comercială a cartierului Karrada, foarte frecventat înainte de sărbătoarea Eid-al-Fitr marcând sfârşitul lunii de post musulman, Ramadan.

Strada, cu un aspect dezolant din cauza clădirilor distruse ori înnegrite de incendiul propagat după explozia puternică, a fost plină de lume. Unii dintre cei prezenţi au purtat drapele irakiene, alţi lumânări.

Mulţi dintre ei au izbucnit în plâns şi s-au lovit cu palmele peste piept în semn de doliu.

„Am venit din toate cartierele Bagdadului pentru a ne exprima solidaritatea cu familiile victimelor şi a aduce un omagiu martirilor de la Karrada", a spus Haider Mohammed Hassan.

„Membri ai comunităţii creştine din Irak, mai ales cei care trăiesc în Bagdad, au venit, de asemenea, să îşi exprime mâhnirea", a afirmat Adel Kanna. „Îl rog pe Dumnezeu să le dea curaj şi răbdare familiilor victimelor", a continuat el.

Unii membri ai minorităţii creştine din această ţară majoritar musulmană şiită aveau în mâini imagini ale Fecioarei Maria.

Membri în civil ai Asa'ib Ahl al-Haq (Liga virtuoşilor) purtau drapele ale acestei miliţii armate şiite.

Atentatul a provocat furia irakienilor, un mare număr dintre aceştia acuzând guvernul că nu acţionează suficient pentru a îi proteja.

De asemenea, a transformat aceste zile care în mod normal sunt de bucurie după sfârşitul Ramadanului într-o perioadă de doliu şi durere.

SI a cucerit în 2014 vaste regiuni din teritoriul irakian, însă în ultima vreme a pierdut teren în faţa forţelor guvernamentale, susţinute de lovituri ale coaliţiei internaţionale sub comandament american.

În pofida înfrângerilor, gruparea continuă să comită atentate sângeroase având ca ţintă în special comunitatea şiită pe care o consideră eretică.