Vizita lui Kerry are loc cu o zi înainte de summitul NATO de la Varşovia (vineri şi sâmbătă), deja calificat de unii experţi ca fiind cel mai important din ultimii ani şi la care este aşteptat preşedintele ucrainean.

Ultima dată, secretarul de stat american a efectuat o vizită la Kiev în 5 februarie 2015, în timp ce luptele făceau ravagii în estul ţării, înainte de semnarea acordurilor de pace de la Minsk.

„Vizita lui Kerry era aşteptată de multă vreme şi este rezultatul dialogului activ stabilit în ultimul timp între Ucraina şi SUA. În plus, ea este simbolică, pentru că are loc cu o zi înainte de summitul NATO”, a declarat săptămâna aceasta Konstantin Eliseev, şef-adjunct al Administraţiei prezidenţiale ucrainene.

„Vom evoca probleme legate de relaţiile noastre bilaterale şi de asemenea cele privind securitatea internaţională, securitatea regională şi, desigur, cea privind parteneriatul dintre Ucraina şi NATO, problema reformării forţelor armate şi a punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a adăugat Eliseev, într-un interviu pentru televiziunea ucraineană.

Ucraina este de peste doi ani de zile scena unui război între armata ucraineană şi rebelii proruşi, război în care au murit până acum 9400 de oameni.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de sprijin acordat separatiştilor, acuzaţie dezminţită de Moscova. În pofida instaurării mai multor armistiţii, confruntări sângeroase au în mod regulat loc de-a lungul liniei frontului.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lîsenko, a anunţat că doi soldaţi au fost ucişi şi alţi zece au fost răniţi în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei.

Acordurile de la Minsk, din februarie 2015, aveau drept scop instaurarea unui armistiţiu durabil în zona de conflict. În cadrul acestor acorduri, o reformă politică şi o autonomie a regiunilor vizate ar urma, între altele, să fie instaurate.

Washingtonul a impus sancţiuni Moscovei după anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014, însă insistă ca regimul de la Kiev să respecte acordurile de la Minsk. Occidentul insistă în special asupra organizării de alegeri locale în est, văzând în ele o deschidere pentru reintegrarea politică a teritoriilor separatiste în Ucraina, însă Kievul se opune, temându-se că Federaţia Rusă ar putea profita de aceasta pentru a destabiliza întreaga ţară.

Înainte de vizita sa în Ucraina, Kerry s-a deplasat miercuri la Tbilisi. SUA şi-au întărit cooperarea militară cu Georgia, îngrijorată, la fel ca Ucraina, de eventuale intenţii expansioniste ale Rusiei în fostele republici ex-sovietice. Asemenea Ucrainei, Georgia speră să adere la NATO, în pofida opoziţiei Moscovei şi chiar dacă cele două ţări au dispute teritoriale cu puternicul lor vecin.

După vizita sa în Ucraina, Kerry se va deplasa la Varşovia, unde se va alătura preşedintelui Barack Obama şi altor lideri ai ţărilor membre NATO, pentru summitul anual al Alianţei.