În acest sens, ministrul canadian pentru Imigraţie va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială la Bruxelles, pentru a rezolva această problemă. În caz contrar, România şi Bulgaria ar putea vota împotriva Acordului UE-Canada.

În contextul în care Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), această ţară trebuie să acţioneze sau riscă blocarea a acestui acord prin veto-ul statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi.

În aprilie, UE a acordat Canadei şi Statelor Unite încă trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor: ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii UE. Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari, în timp ce Statele Unite solicită vize cetăţenilor din cinci state membre UE. Comisia Europeană se va întruni pe data de 13 iulie pentru a analiza dacă să impună un regim de vize reciproce cetăţenilor canadieni şi americani.