Cameron a anunţat că va demisiona în contextul politic apărut după ce britanicii au votat pe 23 iunie pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană, în pofida apelurilor sale de a rămâne în blocul comunitar, succesorul său urmând să preia funcţia până la începutul lui septembrie.

Lupta pentru şefie în interiorul Partidului Conservator se adaugă unei incertitudini într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare răsturnare de situaţie în plan politic şi economic de la cel de-al doilea război mondial.

Până în prezent s-au înscris cinci candidaţi. Marţi, cei 331 de parlamentari conservatori vor avea primul vot pentru a-l alege pe viitorul lor lider. Votul va începe la ora 10:00 GMT, rezultatele urmând să fie anunţate opt ore mai târziu şi candidatul cu cele mai puţine voturi va fi eliminat din cursă.

Următoarea rundă de vot va avea loc joi şi procedura va continua până când în cursă vor rămâne doi candidaţi. Liderul va fi apoi ales de către cei circa 150.000 de membri ai Partidului Conservator din întreaga ţară.

Theresa May (59 de ani), un membru marcant al Partidului Conservator care a deţinut timp de şase ani portofoliul internelor, este dată drept favorită de casele de pariuri şi cu şanse de reuşită, bucurându-se de cel mai mare sprijin în rândul parlamentarilor conservatori.

Dar, dna May a susţinut rămânerea regatului în UE şi mulţi conservatori consideră că viitorul prim-ministru, care va trebui să negocieze ieşirea ţării din blocul comunitar după 43 de ani de apartenenţă la Uniune, trebuie să fie cineva care a militat pentru ieşirea din UE.

Potrivit unui sondaj pentru site-ul ConservativeHome, sprijinul pentru Theresa May în rândul membrilor partidului era în luna mai de 37%, comparativ cu 38% pentru Andrea Leadsom, o reprezentantă de frunte a taberei Brexit.

Andrea Leadsom (53 de ani), care a lucrat timp de 25 de ani în sectorul serviciilor financiare, intrând apoi în politică, nu a făcut parte niciodată dintr-un guvern. Luni, dna Leadsom a primit un sprijin puternic din partea fostului primar al Londrei Boris Johnson, care a condus campania pentru Brexit.