În cursul primei vizite a unui premier israelian în Africa subsahariană din ultimele decenii, Netanyahu a afirmat, la modul mai general, că ''Africa nu are un prieten mai bun în afara sa decât statul Israel când este vorba de nevoi practice privind securitatea şi dezvoltarea''.

Kenya este cea de-a doua etapă, după Uganda, a unui turneu ce vizează dezvoltarea de relaţii economice şi diplomatice între Israel şi continentul african. Premierul israelian, care se va deplasa miercuri în Rwanda şi joi în Etiopia, a calificat acest turneu drept unul ''istoric''. Vizita lui Netanyahu în Africa, însoţit de 80 de oameni de afaceri, are înainte de toate o dimensiune diplomatică: Israelul încearcă să-şi asigure sprijinul ţărilor africane în instituţiile internaţionale, unde statul evreu face obiectul unor critici puternice legate de ocupaţia sa în teritoriile palestiniene sau de activităţile sale nucleare.

În anii 1960, numeroase ţări africane s-au distanţat de Israel din cauza războaielor statului evreu cu vecinii săi între 1967 şi 1973 şi a legăturilor dintre Tel Aviv şi regimul de apartheid din Africa de Sud din acea vreme.

''Este important ca Israelul să stabilească o nouă relaţie cu Africa'', a susţinut Kenyatta. ''Problemele cele mai mari cu care ne confruntăm în prezent sunt diferite de cele cu care ne confruntam în urmă cu 30 de ani'', a adăugat el.